Πώς σχετίζεται το άσθμα με την διατροφή;
Άσθμα και διατροφή
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Ο επιπολασμός της νόσου συνέχίζει να αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες καθώς τα δυτικά διατροφικά πρότυπα διατροφής έχουν επικρατήσει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή που δίνει έμφαση στην κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη άσθματος και να βελτιώνει τα συμπτώματα μέσω των επιδράσεων τους στη συστηματική φλεγμονή, την οξείδωση και την μικροβιακή μικροβιακή χλωρίδα. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορεί να επηρεάζει την απελευθέρωση κυτταροκινών, την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών και την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, διαδικασίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την πορεία του άσθματος. Η Μεσογειακή διατροφή ίσως είναι ο καταλληλότερος τρόπος διατροφής για τα άτομα που υποφέρουν από βρογχικό άσθμα.
Φρούτα και λαχανικά
Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση τους, Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος, στην μείωση της βλάβης που προκαλείται στον βρογχικό βλεννογόνο και τα ταυτόχρονα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παράγοντες που μπορεί να το πυροδοτήσουν (όπως για παράδειγμα οι ιογενείς λοιμώξεις). Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και βελτίωση στους δείκτες FEV1 και FVC.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C που βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή μειώνει την απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών και ταυτόχρονα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Τελικό αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η βλάβη του βρογχικού βλεννογόνου (του τοιχώματος δηλαδή των αεραγωγών) και να διατηρείται η αναπνευστική μας λειτουργία σε καλά επίπεδα.
Βιταμίνη D
Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένη συσχέτιση μετάξυ της ανεπάρκειας της βιατμίνης D και του άσθματος, ειδικά στα παιδιά. Έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί που δικαιολογούν αυτή την συσχέτιση χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εξήγηση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, το μουρουνέλαιο, τα μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά.
Βότανα
Στην ενότητα άσθμα-εναλλακτικές θεραπείες αναλύεται ο ρόλος κάποιον βοτάνων στην βελτίωση των συμπτωμάτων τους άσθματος αλλά και στην πρόληψη αυτών.
Περιορισμός της λήψης κορεσμένων λιπαρών
Πολλοί μελετητές ισχυρίζονται ότι τα κορεσμένα λίπη σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ενεργοποιούν την προφλεγμονώδη έκφραση του NFkB και της κυκλοοξυγενάσης-2 με τελικό αποτέλεσμα την έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Αντίθετα, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα αναστέλλουν αυτή την οδό και την επακόλουθη φλεγμονώδη απόκριση. Τα κορεσμένα λιπαρά εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας και στο γάλα, στο τυρί, στις κρέμες και στο βούτυρο. Συστήνεται η κατανάλωση προιόντων που δεν είναι πλήρη σε λιπαρά.
Απώλεια βάρους
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο βαθμός της παχυσαρκίας. Συσχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο έξαρσης του άσθματος, υψηλότερο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και συχνότερες επισκέψεις στα επείγοντα σε σχέση με τα η παχύσαρκα παιδιά. Στην ενότητα Άσθμα και παχυσαρκία περιγράφεται αναλυτικότερα η παραπάνω συσχέτιση.
Κατανάλωση αλκοόλ
Σε μία μελέτη σχεδιάστηκε ένα ερωτηματολόγιο για να διερευνήσει πόσο συχνά τα αλκοολούχα ποτά επηρέασαν τους ασθματικούς ασθενείς σε έναν πληθυσμό 168 ασθενών με άσθμα. Πενήντα τέσσερις ασθενείς (32,1%) ανέφεραν ότι ένα ή περισσότερα είδη ποτών επιδείνωσαν το άσθμα τους, με κυρίαρχα είδη το κρασί, τη μπύρα και το ουίσκι. Τριάντα εννέα ασθενείς (23,2%) ανέφεραν ότι το αλκοόλ, συνήθως το κονιάκ ή το ουίσκι, έκανε το άσθμα καλύτερο, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματά τους ήταν σοβαρά. Οι ασθενείς της τελευταίας ομάδας έτειναν να είναι μεγαλύτεροι και ήταν πιθανό να έχουν χειρότερο άσθμα από εκείνους που δεν ανέφεραν καμία βελτίωση με το αλκοόλ.
Το παρόν δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Ο μόνος κατάλληλος να σας συμβουλέψει για τα θέματα υγείας σας είναι ο προσωπικός ιατρός σας,