Το άσθμα είναι μία νοσογόνος κατάσταση η οποία χαρακτηριζεται από στένωση και φλεγμονή των αεραγών.

Το θαλασσινό μπάνιο κάποιους ασθενείς με άσθμα μπορεί να τους βοηθάει ωστόσο κάποιους άλλους μπορεί να το επιδεινώνει. Η κολύμβηση επιδρά διαφορετικά από άτομο σε άτομο όπως επίσης παίζει σημαντικό ρόλο εάν η κολύμβηση αφορά δραστηριότητα στην θάλασσα ή σε πισίνα. Αν κάποιο άτομο πάσχει από το λεγόμενο άσθμα κοπώσεως (δηλαδή τον φαινότυπο του άσθματος στον οποίο η ασθματική αντίδραση σχετίζεται με την άσκηση) τότε αν το άτομο δεν λαμβάνει σωστά τα φάρμακά του τότε η κολύμβηση ως άσκηση μπορεί να του το επιδεινώσει ή να είναι κ η αιτία εκδήλωσής του. Στην περίπτωση ωστόσο που το άτομο πάσχει από βρογχικό άσθμα του οποίου τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με τη άσκηση ή σχετίζονται αλλά λαμβάνει σωστά την θεραπεία του, τότε η κολύμβηση σε θαλασσινό νερό μπορεί να είναι ωφέλιμη στην αναπνευστική του λειτουργία. Αυτό το όφελος φαίνεται να σχετίζεται με τα συστατικά του θαλασσινού νερού (τα οποία φαίνονται να σχετίζονται με καλύτερη άμυνα του οργανισμού και την αποτροπή λοιμώξεων) καθώς και με την ευεργετική επίδραση που φαίνεται να έχει ο θαλασσινός αέρας στην αναπνευστική οδό. 

Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κολύμβηση σε θαλασσινό νερό και στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού όπως το καρδιαγγειακό. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των κανόνων ασφαλούς κολύμβησης κάποιους από τους οποίους αναφέρουμε:

  • Δεν κολυμπάμε ποτέ αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τρείς ώρες από το τελευταίο γεύμα μας. 
  • Κολυμπάμε πάντα σε ασφαλή σημεία ώστε να έχουμε οπτική επαφή και να μπορούμε να ειδοποιήσουμε κάποιον αν χρειαστούμε βοήθεια
  • Κολυμπάμε πάντα σε ακτές οι οποίες είναι ελεγμένες και επιτρέπεται το κολύμπι. Κάθε χρόνο οι λίστες με τις κατάλληλες για μπάνιο παραλίες ανανεώνονται. 
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στην περίπτωση που επιθυμούμε να καταναλώσουμε κάποιο φαγητό, έστω και μικρή ποσότητα, αυτό το κάνουμε αφού έχουμε ολοκληρώσει το μπάνιο μας.
  • Διαθέτουμε, στην περίπτωση που πάσχουμε από άσθμα πάντα μαζί μας το φάρμακο ανακούφισης σε περίπτωση κρίσης, που μας έχει συστήσει ο πνευμονολόγος μας.  Στην περίπτωση που είμαστε αλλεργικοί διαθέτουμε πάντα μαζί μας τα κατάλληλα φάρμακα που μας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος μας. 
  • Δεν πηγαίνουμε για μπάνιο στην περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν αισθανόμαστε καλά. 
  • Χρειάζεται επαρκής κατανάλωση υγρών προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αφυδάτωσης
  • Οι καλύτερες ώρες για μπάνιο είναι οι πρωινές (08:00-12:00) και οι απογευματινές (17:00-20:00) στις οποίες μειώνεται ο κίνδυνος αρνητικών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας 

Η κολύμβηση σε πισίνα φαίνεται να μην είναι εξίσου ευεργετική με την κολύμβηση στην θάλασσα και αυτό φαίνεται να σχετίζεται με το χλώριο που περιέχουν καθώς και τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της πισίνας που θα επιλέξετε προκειμένου να απολαύσετε το μπάνιο σας δηλ θα παρατηρείτε αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των λουόμενων (όπως καλός καθαρισμός και ανακύκλωση του νερού)

Ο καταλληλότερος σύμβουλος για την ευεργετική επίδραση της κολύμβησης είτε αυτή αφορά το θαλασσινό νερό είτε δραστηριότητα σε πισίνα, είναι ο πνευμονολόγος σας. 

Το site χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την ομαλή λειτουργία του

Skip to content