Ποιες είναι οι εναλλακτικές θεραπείες για το άσθμα;
Ποιες είναι οι εναλλακτικές θεραπείες για το άσθμα;
Με τον όρο εναλλακτικές θεραπείες συνήθως αναφερόμαστε σε θεραπείες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην συνήθη καθημερινή ιατρική αντιμετώπιση. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές από αυτές.
Άσθμα και Ανοσοθεραπεία.
Η ανοσοθεραπεία η αλλιώς θεραπεία απευαισθητοποίησης εισήχθη για πρώτη φορά από τους Leonard Noon και John Freeman το 1911. Η απευαισθητοποίηση είναι «μια μέθοδος για την ανάπτυξη μιας προσωρινής κατάστασης ανοχής σε έναν παράγοντα που είναι υπεύθυνος για μια αλλεργική αντίδραση ή αντίδραση υπερευαισθησίας». Το είδος αυτό θεραπείας εφαρμόζεται στους πάσχοντες από αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Για την έναρξή της πολλές φορές απαιτείται επιβεβαιωμένος αλλεργιολογικός έλεγχος με rast test (γίνεται στο αίμα του ασθενή) και όχι μόνο δερματικές δοκιμασίες. Σύμφωνα με αυτό το είδος θεραπείας ο ασθενής εκτίθεται στον υπέυθυνο εκλυτικό παράγοντα (αλλεργιογόνο) σε πολύ χαμηλές κλιμακούμενες δόσεις. Στόχος αυτής της θεραπείας είναι ο ασθενής να αναπτύξει ανοχή απέναντι στο αλλεργιογόνο. Ο τρόπος χορήγησης είναι είτε με την μορφή υποδόριων ενέσεων είτε με έγχυση του φαρμάκου σε σταγόνες κάτω από την γλώσσα. Αυτό το είδος θεραπείας διαρκεί 3-5 χρόνια.
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για να λάβουν ανοσοθεραπεία. Αυτό θα το κρίνει ο αλλεργιολόγος σας. Αν ένας ασθενείς έχει πολλές αλλεργίες είναι λιγότερο πιθανό να πάει καλά με την ανοσοθεραπεία σε σχέση με κάποιον που έχει λίγες.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει σωστά η ανοσοθεραπεία είναι η συνεργασία του πνευμονολόγου με τον αλλεργιολόγο σας καθώς κατά την διάρκεια της ανοσοθεραπείας απαιτείται ταυτόχρονα και η συμβατική θεραπεία για το βρογχικό άσθμα. Αν η ανοσοθεραπεία αφορά παιδιά τότε απαιτείται στενή συνεργασία του αλλεργιολόγου με τον παιδίατρο.
Στον ενήλικο πληθυσμό στην Ελλάδα δικαίωμα συνταγογράφησης ανοσοθεραπείας έχουν αποκλειστικά οι αλλεργιολόγοι και οι ωτορινολαρυγγολόγοι.
Μην κάνετε το λάθος και διακόπτεται την θεραπεία για το βρογχικό άσθμα κατά την έναρξη της ανοσοθεραπείας. Να συμβουλευτείτε κατά την έναρξη της τον πνευμονολόγο σας.
Άσθμα και Βότανα.
Αρκετοί ασθενείς επιθυμούν ταυτόχρονα με την θεραπεία που τους έχει προταθεί για το βρογχικό άσθμα από τον ιατρό τους να καταφύγουν και στην λεγόμενη «βοτανοθεραπεία» προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την συμπτωματολογία τους ώστε να κάνουν χρήση στο έλαχιστο της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικά βότανα τα οποία έχει διαπιστωθεί πως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στους πάσχοντες από βρογχικό άσθμα. Εδώ αξλιζει να σημειώσουμε πως κανένα βότανο δεν δύναται να αντικαταστήσει την ενδεδειγμένη αγωγή που σας έχει δώσει ο πνευμονολόγος σας.
Τα βότανα δρουν συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις επίσημες κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες για το άσθμα.
Τζίντζερ: Οι λείες μυικές ίνες των βρόγχων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην στένωση των βρόγχων (αεραγωγών) στους ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Έρευνες έχουν αναδείξει ότι τα επί μέρους συστατικά του τζίντζερ βοηθούν στην χαλάρωση των λείων μυικών ινών και κατ επέκταση αποτρέπουν την σύσπαση και την στένωση των αεραγωγών που εκδηλώνεται στο άσθμα.
Φύλλα ευκάλυπτου: Είναι γνωστό πως τα φύλλα του ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται από το παρελθόν στην θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, κυρίως για τις αποχρεμπτικές τους ιδιότητες. Ο τρόπος κυρίως που χρησιμοποιούνται, είναι είτε ως πόσιμο έγχυμα (βρασμένο νερό με φύλλα ευκαλύπτου αφού προηγουμένως το σουρώσουμε), είτε μέσω της εισπνοής υδρατμών που παράγονται από πόσιμο νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει φύλλα ευκαλύπτου. Το έλαιο του ευκαλύπτου περιέχει ευκαλυπτόλη ένα συστατικό στο οποίο στηρίζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού οι κυριότερες εκ των οποίων είναι η αντιφλεγμονώδης και η βλεννολυτική δράση.
Γλυκόριζα: Το τσάι γλυκόριζας έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την φλεγμονή και βελτιώνει τα συμπτώματα μετά από μια λοίμωξη του αναπνευστικού.
Μάραθος: Είναι ένα γνωστό βότανο της Μεσογείου το οποίο καταπραύνει τα συμπτώματα που προκαλούνται μετά από μία λοίμωξη του αναπνευτικού η κατά την διάρκεια εκδήλωσης του άσθματος.
Λεβάντα: Έχουν γίνει αρκετές μελέτες οι οποίες είναι δημοσιευμένες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά στις οποίες διαπιστώνεται η θετική επίδραση της λεβάντας στους ασθματικούς ασθενείς μέσω της θετικής επίδρασής της στον βρογχικό βλεννογόνο, στο τοίχωμα δηλαδή των αεραγωγών μας.
Άσθμα και ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική είναι ένα είδος θεραπείας της οποίας η αποτελεσματικότητα στο βρογχικό άσθμα αμφισβητείται από την πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας και δεν συστήνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά την έναρξη της ομοιοπαθητικής. Μία εξήγηση πάνω σε αυτό είναι ότι με την ομοιοπαθητική αρκετοί ασθενείς διαχειρίζονται το στρες τους καλύτερα. Το στρες πολλές φορές συνυπάρχει η μπορεί ακόμα και να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του βρογχικού άσθματος. Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε έναρξη εναλλακτικής θεραπείας όπως η ομοιοπαθητική θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση και την σύμφωνη γνώμη του πνευμονολόγου σας.