Asthma.gr

Άσθμα Θεραπεία

Υπάρχει θεραπεία για το άσθμα;

Το άσθμα θεραπεύεται!

Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση σε πολλούς ασθενείς ότι το άσθμα είναι μία χρόνια νόσος για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Αποτέλεσμα αυτής της εντύπωσης είναι οι ασθενείς είτε οι γονείς των παιδιών που πάσχουν να απογοητεύονται και να μην προσφεύγουν στον πνευμονολόγο.

Ο καλός έλεγχος του άσθματος θα έχει τα ακόλουθα οφέλη για εσάς:

• Θα αποφύγετε τα χρόνια και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο βήχας και η δύσπνοια
• Θα μειώσετε την ανάγκη σας για χρήση φαρμάκων ταχείας ανακούφισης (βλέπε παρακάτω)
• Σας βοηθά να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση την αναπνευστική σας λειτουργία
• Θα σας να επιτρέπει να διατηρείτε την καθημερινή σας δραστηριότητα και να κοιμάστε χωρίς συμπτώματα
• Θα σας βοηθήσει ώστε να μην κινδυνέψετε από κρίσεις άσθματος οι οποίες μπορεί να σας οδηγήσουν στα επείγοντα ενός νοσοκομείου η ακόμα και σε νοσηλεία

Γενικά το πρώτο βήμα της θεραπείας για το άσθμα είναι η ανίχνευση των λεγόμενων εκλυτικών παραγόντων δηλ των εξωτερικών ερεθισμάτων (π.χ αλλεργιογόνα όπως η οικιακή σκόνη) που το προκαλούν και η αποφυγή της έκθεσης σε αυτά.

Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως  την έκθεση μας στους παράγοντες που το προκαλούν τότε συνίσταται η χρήση φαρμάκων.

Η αρχική σας φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της νόσου.
Η συνέχεια της θεραπείας σας για το άσθμα θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά ελέγχει τα συμπτώματά σας και προλαμβάνει τις κρίσεις άσθματος.
Αυτό συνεπάγεται τη λήψη των φαρμάκων σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας και την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων.

Αν και το άσθμα δεν μπορεί να εξαφανιστεί με μία εφάπαξ θεραπεία ωστόσο η κατάλληλη διαχείριση του μπορεί να ελέγξει την ασθένεια και να επιτρέψει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν μια άριστη ποιότητα ζωής.
Τα φάρμακα βραχείας δράσης χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τα φάρμακα όπως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ρυθμιστικά) είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της εξέλιξης του σοβαρού άσθματος και τη μείωση της επιδείνωσης του.
Τα άτομα με επίμονα συμπτώματα πρέπει να παίρνουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή καθημερινά για να ελέγξουν την υποκείμενη φλεγμονή και να αποτρέψουν τα συμπτώματα και τις κρίσεις άσθματος..

Η απουσία φαρμάκων και η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τον κακό έλεγχο του άσθματος σε πολλές χώρες.

Συνοπτικά:

  • Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο του άσθματος.
  • Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα ερεθίσματα που προκαλούν το άσθμα.
  • Με ιατρική υποστήριξη κάθε ασθενής με άσθμα πρέπει να μάθει τι είναι αυτό/αυτά που το προκαλεί, τι θα πρέπει να αποφεύγει και τι φάρμακευτική αγωγή θα ακολουθήσει.
  • Η αποτυχία χρήσης των κατάλληλων φαρμάκων ή μέσων προφύλαξης μπορεί να είναι μοιραία.
  • Το άσθμα  με σωστή θεραπεία αντιμετωπίζεται.

 Ποίες είναι οι θεραπείες για το άσθμα;

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα είναι η αναγνώριση των ερεθισμάτων (εκλυτικοί παράγοντες) που προκαλούν το άσθμα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι αλλεργίες, τα κατοικίδια, φάρμακα κ.α. και η αποφυγή της έκθεσης σε αυτά.

Εάν η αποφυγή των ερεθισμάτων που προκαλούν το άσθμα δεν είναι επαρκής τότε συνιστάται η χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Εκτός από τα φάρμακα, η προθέρμανση, η αποφυγή ψύξης και η χρήση μάσκας ή κασκόλ πάνω από το στόμα  μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τα συμπτώματα που έχουμε από το άσθμα.

Καλό είναι να περιορίσουμε (όχι να αποφύγουμε) την άσκηση όταν έχουμε ιογενής λοίμωξη ή οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές ή η γύρη και τα επίπεδα ρύπανσης είναι σε υψηλά επίπεδα.

Συνεργαστείτε με τον ιατρό σας για να διαχειριστείτε το άσθμα σας ή το άσθμα του παιδιού σας.

Τα παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω – και τα μικρότερα παιδιά που είναι σε θέση – πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη θεραπεία τους για το άσθμα.

Η ανάληψη ενεργού ρόλου για τον έλεγχο του άσθματος περιλαμβάνει:

• Συνεργασία με το γιατρό σας για τη θεραπεία άλλων παθήσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή διαχείριση του άσθματος.
• Να αποφεύγετε πράγματα που επιδεινώνουν/προκαλούν το άσθμα σας.

Ωστόσο, κάτι που δεν πρέπει να αποφύγετε  είναι η σωματική δραστηριότητα. Ακόμα και αν έχετε το λεγόμενο άσθμα κοπώσεως δηλαδή τον φαινότυπο του άσθματος στον οποίο το άσθμα επιδεινώνεται μετά την άσκηση, αν ακολουθείτε την σωστή αγωγή μπορείτε να ασκήστε κανονικά.
Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριοι.

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας  για να δημιουργήσετε και να ακολουθήσετε για το άσθμα ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο σε εσάς.

Στόχος ενός σχεδίου θεραπείας για το άσθμα είναι να διατηρήσουμε τα συμπτώματά  υπό έλεγχο ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ζωή μας.
Ένα σχέδιο θεραπείας για το άσθμα περιέχει:
• Οδηγίες για τη σωστή λήψη των φαρμάκων σας
• Αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν το άσθμα (εκτός από τη σωματική άσκηση)
• Παρακολούθηση του άσθματος
• Έγκαιρη αντίληψη των συμπτωμάτων του άσθματος 
• Γνώση για το πότε χρειάζεται να λάβετε επείγουσα περίθαλψη.

Ο τρόπος ελέγχου του άσθματος σας μπορεί να ποικίλει με την πάροδο του χρόνου.

Οι αλλαγές στο σπίτι, το σχολείο ή το περιβάλλον εργασίας σας μπορούν να τροποποιήσουν το πόσο συχνά είστε εκτεθειμένοι στους παράγοντες εκείνους που μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα σας.

Το άσθμα αντιμετωπίζεται με δύο τύπους φαρμάκων:

• Ρυθμιστικά φάρμακα
• Ανακουφιστικά φάρμακα.

Τα ρυθμιστικά φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και στην πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος.

Τα φάρμακα ταχείας ανακούφισης ή “διάσωσης” ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα του άσθματος που μπορεί να εκδηλωθούν.

Η αρχική σας θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του άσθματος σας.

Η συνέχεια της θεραπείας σας για το άσθμα θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά ελέγχει τα συμπτώματά σας και προλαμβάνει τις κρίσεις άσθματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τη δοσολογία του φαρμάκου σας εάν το άσθμα σας δεν παραμένει υπό έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά, εάν το άσθμα σας είναι καλά ελεγχόμενο για αρκετούς μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει το φάρμακο σας.

Αυτές οι προσαρμογές στο φάρμακο σας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο με την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα φαρμάκου.

Η θεραπεία του άσθματος για ορισμένες ομάδες ατόμων – όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες ή εκείνοι για τους οποίους η άσκηση φέρνει τα συμπτώματα του άσθματος απαιτεί ένα πιο ειδικό σχέδιο θεραπείας.

Οι φαρμακευτικές ουσίες επιλέγονται με γνώμονα τη σοβαρότητα της ασθένειας και τη συχνότητα των συμπτωμάτων που έχουμε από το άσθμα. Διαβάστε περισσότερα στο άσθμα και φάρμακα

Το πρώτο βήμα είναι να αναπτύξουμε ένα σχέδιο θεραπείας για το άσθμα με τον ιατρό μας.

Η ορθή χρήση των φαρμάκων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση του άσθματος. Αρκετές φορές, ασθενείς που νομίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν τους βοηθάει και αναγκάζονται να προσφύγουν στον πνευμονολόγο, στην πράξη δεν κάνουν ορθή χρήση των φαρμάκων τους. 

Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων.

Το πρόβλημα στην ορθή χρήση των φαρμάκων έγκειται είτε στον τρόπο λήψης είτε στην αδυναμία προγραμματισμού του ασθενή στις σωστέ ώρες λήψης.

Αρκετές συσκευές δεν είναι εύχρηστες και ο ασθενής δυσκολεύεται στην χρήση τους. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα συσκευών. Όλα τα πνευμονολογικά ιατρεία διαθέτουν συσκευές DEMO μέσα από τις οποίες ο γιατρός μπορεί να σας εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Δεν κάνουν όλες οι συσκευές για όλους τους ασθενείς

Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν την ορθή χορήγηση του φαρμάκου είναι:

  1. Εισπνευστική ικανότητα του ασθενή. Κάποια φάρμακα δεν λειτουργούν και δεν προφέρουν καλή απορρόφηση στο φάρμακο αν ο ασθενής έχει αρκετά βαρύ αποφρακτικό πρότυπο (στην σπιρομέτρηση).
  2. Συγχρονισμός εισπνευστικής προσπάθειας με την χρήση του φαρμάκου. Αυστηρό συγχρονισμό απαιτούν οι συσκευές inhaler. Αρκετές  ωστόσο συσκευές δεν απαιτούν αυστηρό συγχρονισμό και η χρήση τους είναι αρκετά εύκολη για τον καθένα.
  3. Προγραμματισμένη λήψη του φαρμάκου. Αρκετά φάρμακα χρειάζεται να γίνεται η λήψη τους κάθε 12 η και ανά 8 ώρες. Αυτό ωστόσο δεν είναι εφικτό από αρκετούς ασθενείς. Υπάρχουν στο εμπόριο φάρμακα των οποίων η χρήση γίνεται μόνο μία φορά την ημέρα με καλή αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να συζητάτε το πρόβλημα αυτό με τον πνευμονολόγο σας.
  4. Αδυναμία λήψης πολλών συσκευών ταυτόχρονα. Πολλές φορές συνταγογραφούνται στον ασθενή δύο φάρμακα σε δύο διαφορετικές συσκευές (Για παράδειγμα ξεχωριστό εισπνεόμενο για την κορτιζόνη και ξεχωριστό για τον β διεγέρτη). Αυτό καθιστά την συντονισμένη χρονικά λήψη των φαρμάκων από τον ασθενή δύσκολη. Τα νεότερα ωστόσο εισπνεόμενα συνδυάζουν δύο ακόμα και τρία φάρμακα σε μία μόνο συσκευή. Συζητήστε αυτή την δυνατότητα με τον πνευμονολόγο σας.
  5. Προετοιμασία της συσκευής πριν την χορήγηση. Στο εμπόριο υπάρχουν συσκευές όπως οι respimat που απαιτεί ειδική προετοιμασία της συσκευής πριν την χορήγηση. Αν σας είναι δύσκολο να “συναρμολογήσετε” την συσκευή, μπορεί να το κάνει αυτό για εσάς ο φαρμακοποιός σας.

Είναι σημαντικό στην περίπτωση που δεν βλέπετε βελτίωση με  την αγωγή που λαμβάνεται για το άσθμα, να βεβαιωθείτε ότι η χρήση των φαρμάκων γίνεται σωστά. Αυτό θα σας γλιτώσει από άσκοπες επισκέψεις στο πνευμονολόγο η στο νοσοκομείο.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά link στα οποία φαίνεται ο τρόπος χορήγησης ορισμένων εισπνευστικών συσκευών:

Το site χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την ομαλή λειτουργία του

Skip to content